Caldura din stupi

[GARD align="left"]

O problema importanta pe perioada iernii este pastrarea caldurii in stup. Exista multe tehnici de iernare a familiiolor de albine si multe metode de impachetare a stupilor. In zonele deosebit de reci stupii sunt construiti din polistiren sau din lemn cu pereti dubli pentru a obtine un strat izolator termic intre interiorul stupului si exterior.

O temperatura optima in stup pe timpul iernii face ca sa scada consumul de miere. Acest lucru este important din mai multe puncte de vedere:

  • albinele consumand mai putina miere, sunt mai sanatoase si trec mai bine perioada rece pana la primul zbor de curatire;
  • incarcatura intestinala individuala este mai mica, global si a familiei, reducandu-se si cantitatea de vapori de apa din stup, lucru care conteaza mult mai ales daca stupul nu are o aerisire buna in sezonul rece;
  • minimizand vaporii de apa, micsorati condensul in stup, scapati de mucegaiul ce apare pe faguri si pastrati si albinele sanatoase.

In natura, albinele ierneaza in scorburi care de obicei sunt departe de a fi bine izolate. S-a constatat ca o buna aerisire este mai importanta decat o izolare buna. O temperatura mai ridicata in stup este buna dar sa nu fie in detrimentul aerisirii deoarece va produce mai mult rau familiei de albine.

Rezerva de miere trebuie sa fie inte 10 si 15 kg miere de calitate. Aveti grija sa nu iernati pe miere de mana!

caldura din stupi

caldura din stupi

Aerisirea este vitala pentru trecerea iernii. Puteti sa o asigurati prin folosirea fundului antivaroa sau printr-un orificiu practicat in spatele stupului in dreptul urdinisului la 1/3 de podisor si 2/3 fata de baza.

La impachetarea stupilor folositi materiale textile absorbante sau paie. Evitati folosirea nylonului, foliilor de polipropilena sau plastic.

Amplasati stupii cu urdinisurle catre sud (miaza-zi) pentru a se bucura de cat mai multa lumina si soare. Este recomandat ca in spatele stupilor sa aveti paravane antivant, sau in functie de zona de amplasare paravanele sa fie montate perpendicular pe directia vantului predominant. Zapada nu reprezinta o problema chiar daca este mare. Este de preferat ca urdinisul sa fie curatat mereu pentru a avea o circulatie a aerului cat mai buna.

Concluzia este ca nu caldura este cea care conteaza cel mai mult pe perioada iernarii. Hrana  de calitate si din abundenta precum si ventilatia stupului sunt extrem de importante pe langa pastrarea caldurii.

Acest articol a fost publicat în apicultura. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Caldura din stupi

  1. giovanni spune:

    Sunt in al treilea an de albinarit.In primul an,am inceput cu doi stupi ,spre primavara au pierit,in al doilea ann am cumparat din nou doi stupi,din roit am obtinut patru,au murit trei,acelasi fenomen, am gasist albinele moarte,fagurii plini cu miere,dar,mucegai peste tot.In safarsit am gasit explicatia:proasta ventilatie…Acum am sase stupi,sper sa-i salvez peste iarna.Multumesc celor care au postat sfaturi in acest sens…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>