Despre roiuri

[GARD align="left"]

De ce fac albinele roiuri ?

Roiuri = fenomen natural menit sa asigure perpetuarea speciei.
Apicultorilor insa  le ridica cateva probleme acest fapt. Formarea de roiuri naturale injumatateste efectivul de albine dintr-un stup, fapt care duce la reducerea pe jumatate a cantitatii de miere.

Sunt cazuri cand prin depopularea stupului este pusa in pericol familia initiala. Din aceasta cauza se incearca din ce in ce mai mult staparea formarii de roiuri naturale si inlocuirea acestui fenomen cu formarea de roiuri artificiale su controlul si supravegherea apicultorului. Acest fapt duce la marirea numarului de familii din stupina si la controlul efectivului de albine care ramane in familia initiala. Este de preferat sa obtii familii cu efective apropiate dacat unele suprapopulate si altele foarte slabe.

despre roiuri

despre roiuri

Roiuri naturale se formeaza cand:

  • stupii devin suprapopulati ca urmare a cresterii efectivului de albine si nu mai exista spatiu unde se stocheaza miere, polen sau pentru depunerea de puiet. Cand se formeaza roiuri din aceasta cauza, este in principiu vina apicultorului care nu a intervenit la timp pentru adaugarea de rame noi, goale sau de inca un cat in cazul stupilor etajati.
  • golurile de cules determina formarea de roiuri. Practicarea pastoralului este o nevoie pentru albine. Ele trebuie sa aiba ce culege pe o perioada de timp cat mai mare (exceptand lunile friguroase). Lipsa de cules face ca instinctul de roire sa se accentueaze si familiile de albine sa  intre in frigurile roitului. De cele mai mult ori apritia florilor unei culturi de plante melifere din apropierea stupinei are efect de oprire in cazul formarii de roiuri. Cu alte cuvinte, albinele daca nu au ce culege formeaza roiuri.
  • stupii sunt asezat necorespunzator, si pe timpul perioadelor foarte calduroase nu li se asigura umbra si ventilatie naturala necesara racorii cuibului, formeaza roiuri. Apicultorii stiu sa amplaseze stupina in zone care asigura umbrirea stupului in intervalul orar cand expunerea la soare este maxima. Daca acest lucru nu este posibil (pentru stupii aflati in pastorala in culturi diverse aflate la camp de exemplu) se folosesc lazi ce au practicate orificii de aerisire direct pe fundul stupului.
  • datorita dezvoltarii masive a familiei de albine se ajunge, destul de rar, sa fie tulburat procesul de hranire al larvelor de albine de catre doici. Altfel spus, tinerele albine care se ocupa de hranirea larvelor, au in exces laptisor de matca. In acest caz se formeaza roiuri si botci. In situatii de acest gen, apiculorul intervine schimband ramele cu puiet capacit de la familii puternice (efectiv mare de albine) cu rame de la familii mai slabe. Ramele nu trebuie sa contina albine ci numai puiet capacit. De asemenea trebuia facut acest lucru tinand cont si de bolile ce se pot transmite de la un stup la altul (daca este cazul).
  • daca matca nu are loc unde sa depuna puiet, se pegateste de roire. Pe timpul culesului la salcam si tei (cules mare, din abundenta), temporar se poate produce o aglomerare cu miere si polen, cauzand completarea tuturor ramelor. Regina este in imposibilitate de a depune puiet pentru ca nu exista loc fizic pentru aceasta, astfel ca da semnalul de formare a roiului si familia intra in frigurile roitului. Apicultorul trebuie sa intervina imediat adaugand rame goale, ceea ce intrerup procesul formarii de roiuri.
  • din practica, apicultorii stiu ca unele matci au un instinct inclinat puternic inspre roire, altele, nu. Matcile selectionate, ce provin de la crescatori autorizati au instinct de roire redus. De asemenea, ideale sunt matcile in varsta de panala 2 ani, deoarece matcile batrane au instinct de roire mai mare.

In general apicultorul stie ce masuri trebuie sa intreprinda cand incep sa se formeze roiuri naturale in stupina.

Acest articol a fost publicat în apicultura. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>