Inmultirea albinelor

[GARD align="left"]

De cativa ani folosesc aceiasi metoda pentru a inmultii albinele din stupina, reusind sa cresc numarul de stupi cu doi sau trei pe an. In general fac acest lucru in luna iulie in jurul culesului la salcam. Am constatat ca botcile “facute ” in aceasta perioada sunt mai robuste si trec iarna fara probleme.

Inmultirea albinelor se face cam asa:

intr-o cutie goala pun in mijloc o rama cu puiet proaspat (necapacit) acoperit de albina, scoasa din stupul din care vreau sa scot matca. Atentie sa nu luati matca din greseala si sa va distrugeti probabil cel mai bun stup. De o parte si de alta a ramei la 10-15cm de rama centrala, asezati doua rame scoase de la alti doi stupi care sa fie cu puiet capacit in proprtie de 60-70%. Aceste doua rame le luati cu albina cu tot, atentie sa nu luati matca! Si inca odata, tot la 10-15cm de ramele cu puiet capacit mai adaugati doua rame cu miere. Nu inchideti stupul, lasti-l la aerisit timp de o jumatate de ora. Dupa acest timp stropiti cu tuica (doua guri bune de tuica) sau pulverizati atat ramele cat si lada si in cateva minute, incetisor alipiti ramele astfel incat sa formati un roi. Tuica are rolul de a amesteca mirosurile specifice fiecarei familii astfel incat albinele sa nu mai poata sti care si cum sunt. Folositi tuica care sa miroase nu sa aiba multe grade de alcool.

Ideea este sa folositi rame de la mai multe familii, din cateva considerente:

  • nu slabiti nici o familie prin prelevarea de doua rame odata, fie puiet capacit fie miere,
  • folosind rame de la cateva familii evitati impartirea albinelor in doua tabere antagonice,
  • gradele de dezvoltare al puietului vor fi diferite,
  • facand un roi din rame luate de la 5 stupi, nu afectati familiile foarte tare.

Puneti capacul, asezati stupul pe pozitie si lasati-l timp de 3 zile in pace. Dupa acest timp faceti o inspectie si distrugeti botcile ce au aparut pe ramele laterale, pastrati numai botcile de pe rama centrala.

inmultirea albinelor

inmultirea albinelor

La doua saptamani puteti sa incepeti sa faceti nuclee dintr-o rama de puiet capacit si o rama de miere. Aveti grija sa nu tineti rama mai mult decat trebuie in nucleu pentru ca s-ar putea sa nu mai aveti ca botci sa puneti la ceilalti :(

Daca va raman botci, puteti sa le folositi in nuclei mici de imperechere pentru a avea botci fecundate pe care sa le tineti cu 150-200 albine. Daca aveti matci batrane este bine sa fiti pregatiti pentru “neprevazut”.

Dupa ce matca este fecundata, adaugati la roi doua rame cu puiet capacit si una-doua rame cu miere. Obtineti o familie care este capabila sa treaca iarna iar in primavara va fi in putere si gata de cules.

Acest articol a fost publicat în apicultura și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>