Dictionar apicol – A

ABDOMEN = cea de a treia regiune a corpului unei albine (numarand de la cap), care este formata din gusa, stomac, intestine, organele de reproducere si acul albinei.

ABSORBANT = materiale poroase folosite in stup pentru a absorbi umiditatea in exces.

AC = arma albinei, gol la interior, prin care picura veninul ce este injectat in rana inamicului.

ACARAPIS WOODI = paduche parazit ce cauzeaza boala numita ACARIOZA. Paduche acarian.

ACARIOZA = maladie a albinelor produsa de ACARAPIS WOODI care blocheaza caile respiratorii ale albinelor.

ACHROIAGRISSELA = molie a cerei de albine care distruge fagurii.

ACID GLUCONIC = aciditate.

ACIDITATE Grad de concentratie de ioni de hidrogen sau cantitatea totala de acid dintr-o soluție. Proprietatea de a fi acid. Acizii organici din miere, includ acidul GLUCONIC format de enzimele care actioneaza asupra glucozei pentru a o transforma.

AFID = insecta din Ordinul Homoptera care secreta un lichid dulce (numi mana sau roua mierii) pe care albinele il recolteaza.

AFUMATOR = dispozitiv nelipsit in apicultura care prin arderea unui combustibil organic, emana fum folosit  pentru a linistii albinele atunci cand se umbla la stup.

AGATATOR DE POLEN = este un dispozitiv ce se amplaseaza la intrarea / iesirea din stup cu rolul de a depune polen recoltat manual pe corpul albinelor pentru a produce polenizare incrucisata.

AFRICANIZATA, ALBINA = termen ce face trimitere la albina africana recunoscuta pentru agresivitatea ei.

A DIVIZA = a imparti o colonie de albine in doua, cu scopul de a mari colonia de albine .

ALBINA LINGUISTICA = albina italiana, numita astfel dupa districtul de unde provine.

ALBINA LUCRATOARE = albina femela, ce are organele reproducatoare nedezvoltate (nu poate depune oua) dar care efectueaza toata treaba din stup.

ALBINA MELIFERA = albina sociala, producatoare de miere din clasa Insecta, familia Apoidea – Apidae. Albina domestica este catalogata dupa aria geografica de unde provin: albine italiene, caucaziene, siriene, etc.

ALBINA OUATOARE = albina lucratoare ce depune oua. Din aceste oua rezulta trantori. Nu este o evolutie normala daca intr-un stup au aparut astfel de albine.

ALBINE CARNOLIENE = rasa de albine blande, mai inchise la culoare, originare din Austria, landul Carnolia. Sunt inclinate spre roire mai mult decat alte rase de albine.

ALBINE CAUCAZIENE = rasa de albine blande, de cculoare spre negru, adusa in Statele unite din regiunea Caucaziana. Caracteristic le este faptul ca produc mult propolis.

ALBINE CULEGATOARE = albine lucratoare mature (16 zile de viata) ce zboara in afara stupului pentru a colecta polen si nectar.

ALBINE AURII = albine lucratoare italiene care au pe corp pana la 6 benzi galben deschis pe partea superioara a abdomenului.

ALBINE GARDIAN (paznic) = albine lucratoare (in varsta de 3 saptamani) ce dispun de feromon de alarma si mult venin. Someaza toate albinele ce sosesc in stup sau alti intrusi.

ALBINE ITALIENE = cea mai folosita rasa de albine pentru productia de miere. Au fost introduse in SUA in anii 1860 cu succes. Prezint dungi galbene pe primele 3 segmente dorsale ale abdomenului. Exista 5 varietati de albine italiene.

ALBINE NEGRE = albine germane, numite si albine cafenii, au o rezistenta scazuta la bolile puietului si in general nu sunt prolifice ca albinele italiene. Sunt mai irascibile.

ALBINA SALBATICA = albine din alte specii (nu albine melifere) care traiesc in scorburi sau in alte locuri ce nu au fost amenajate de om.

ALBINA URIASA = APIS DORSATA, albina originara din India. Este una din cele mai mari specii de albine din lume, ce triesc liber, construind faguri de dimensiuni mari (unul singur pe colonie) ce ajung pana la un metru si jumatate inaltime si 10 cm grosime. De obicei sunt construite intre stanci sau intre ramuri grose de copaci mari. In perioada de seceta, aceste albine migreaza. Nu au fost domesticite pana in prezent.

ALBINE DOICI = albine tinere care se ocupa de activitatile din stup cum ar fi  hranirea larvelor.  In general au varsta cuprinsa intre 3 si zece zile.

ALBINICA = forma de albina mutanta careia ii lipseste pigmentatia, avand o culoare alba.

ANEMOFIL = prin intermediul vantului. Se refera la polenizarea anemofila. Unele plante au polenul foarte fin si este de ajuns o pala de vant pentru a-l ajuta sa ajunga pe stigmatul altei flori.

ANTENA = pereche. Articulatii fine ce pornesc din capul albinei si au rol in perceptia senzoriala.

ANTERA = partea staminei de la semintele plantelor care creste si este acoperita de polen.

APICULTOR AMATOR = persoana ce se ocupa de tinerea albinelor din placere personala, fara a obtine profit de pe urma cresterii lor.

APICULTOR PROFESIONIST = persoana ce are ca afacere apicultura, si se ocupa de cresterea matcilor, vanzarea roiurilor la pachet, producerea de miere si ceara, polenizare, etc.

APICULTOR SEMIPROFESIONIST =  persoana  ce tine albine pentru a realiza un castig financiar, dar are si alte mijloace de subzistenta.

APICULTURA = stiinta de a creste albibe melifere in interesul omului.

APIS = genul  care cuprinde “apis mellifera”

A FECUNDA = procesul prin care oul depus de matca devine apt de a se reproduce. Oul primeste cel putin un spermatozoid. Ouale de trantori nu sunt fecundate.

A FUMIGA = expunerea la fum (ce poate contine o substanta toxica) avind scopul de a distruge diferiti daunatori ce infesteaza o colonie de albine.

A MARI = a forma noi colonii de albine cu scopul de crestere al efectivelor totale prin divizarea familiilor sau prin introducerea in stupi a roiurilor naturale.

A SCUTURA = a indeparta albinele de pe ramele de faguri printr-o miscare scurta sau cu ajutorul aerului comprimat.

AUTO POLENIZARE = transferul de polen de pe partea barbateasca pe partea femeiasca in cadrul aceleiasi plante.

AUTO STERILA = floare ce nu este fertilizata cu polen din cadrul aceleiasi varietati. Este fertilizata doar de polen adusa de pe o alta varietate.

Acest articol a fost publicat în dictionar apicol și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.