Dictionar apicol – D

DALTA APICOLA = unealta apicola in forma de dalta cu doua capete, un cap pregatit pentru a rade, si al doilea cap pentru deschiderea stupilor, curatarea lor, etc.

DANSUL ALBINELOR = miscari variate pe care le executa albinele dinrt-o colonie ca baza de comunicare. Se pare ca prin acest dans, albinele culegatoare, le indica albinelor din stup locatia unde se afla hrana, distanta si felul acesteia.

DEMAREE = este numele apicultorului care a inventat o metoda de a controla roirea albinelor. Aceasta metode se face despartind matca de cea mai mare parte a puietului din stup. Termenul este folosit si ca verb si indica actiunea de separare a matcii de puiet.

DESENSIBILIZARE = tratament facut persoanelor alergice (de examplu la veninul de albine) cu scopul de a forma imunitate la stimulul la care sunt alergice.

DERIVA ALBINELOR = este un fenomen datorat faptului ca albinele nu se intorc intotdeauna la stupul lor, cele tinere uitand unde trebuie sa ajunga mai des decat cele varstnice. Albinele din colonii mai mici, tind in general, sa se alature coloniilor mari, sau cele aflate in mijlocul unei linii de stup, tind sa populeze stupii aflati la extremitatile liniei.

DEXTRINA = carbohidrat care se formeaza ca produs intermediar in digestia amidonului de catre amilaza. Mierea de mana contine un continut ridicat de dextrina si din acest fapt nu este indicat pentru a fi pastrata drept hrana peste iarna – albinele nu digera dextrina.

DEXTROZA = este unul din principalele zaharuri din mierea de albine. Se recunoaste la miele cristalizata fiind partea solida, cristalele propriuzise.

DIAFRAGMA =  suprafata din carton dur sau alt material ce are scopul de a depara corpul stupului in 2 zone.

DIAFRAGMA DE IESIRE = diagragma ce are montat un dispozitiv ce permite iesirea albinelor, practicata cu scopul de a asigura indepartarea albinelor dintr-un corp.

DIASTAZA = enzima ce ajuta la transformarea amizonului in zahar.

DIMINUARE = scaderea de primavara, moartea intr-un interval scurt de timp a  albinelor batrane din stup primavara, in cantitate mare duce la diminuarea efectivului de albine din stup.

DIVIZARE = separarea unei colonii in doua, cu scopul de a se obtine doua familii de albine.

DIZENTERIE = boala a albinelor care din diferite motive (hrana de calitate proasta sau infectie cu nosema), le face sa expulzeze materiile fecale in stup.

DOMENIU APICOL = stupina.

DOP DE CANDI = o bucatica de serbet dulce ce se introduce la un capat al coliviei de matca cu rolul de a-i intarzia aparitia in stup.

DROJDIE DE FERMENTATIE = o turta sau o bucata de drojdie care se dezvolta in zer, foarte bogata in proteine. Se foloseste pentru hranirea albinelor.

DRUMMING = batai cu degetele in peretii laterali ai stupului pentru a determina albinele sa urce in alt stup situat deasupra.

DUBLU ETAJAT = termen ce se refera la modelul de stup format din doua corpuri mari, unul pentru puiet si unul pentru miere

Acest articol a fost publicat în dictionar apicol și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.