Dictionar apicol – F

FARTF = prescurtare uzuala pentru fagure artificial.

FAGURE ARTIFICIAL = foita de ceara formata prin stantare care ofera o baza de plecare pentru albine in a construi fagurele de ceara.

FAGURE ARMAT = fagure artificial prin care, pentru a-i mari rezistenta la deformare sunt introduse retele de sarme metalice. In general acesti faguri sunt folositi pentu a aduna mierea.

FAGURE CLADIT = fagure care are toate celulele hexagonale “crescute” din ceara de catre albine.

FAGURE DE LEGATURA = este o bucata de fagure construit de albine care are rolul de a rigidiza sau a uni doi faguri sau ramele de lemn ce imbraca la exterior fagurele. In stup, ramele se unesc sau se apropie cat mai mult pentru a elimina spatiile dintre ele. Daca nu, albinele vor munci sa inlature spatiile goalesi le vor acoperi cu faguri de ceara sau propolis, dupa caz.

FAGURE DE LUCRATOARE =  se spune in general la fagurele ce ajunge sa aiba dimensiunea celulelor de pana la 4 cm, in care se depune miere si polen si albinele lucratoare pot fi crescute.

FAGURE DE MIERE = reprezinta structura din ceara, construita de albine “spate in spate” avand celule hexagonale in care albinele melifere depoziteaza miere, polen si isi cresc puii.

FAGURE DE PUIET = fagurii ce se gasesc in camera puietului.

FAGURE DE TRANTOR = faguri ce au celulele o idee mai mari, ca ajung pana la 1cm in diametru in care sunt crescuti trantorii. In acesti faguri se depoziteaza miere dar mai rar polen.

FALT = ridicatura la marginea superioara si interioara a stupului, de obicei din tabla, sau, bucata subtire de tapla care formeaza o ridicatura pentru a atrna ramele in stup.

FAMILIA DE BAZA = este familia de albine din care inca nu s-a format un roi.

FECALE = excrementele albinelor.

FERMANTARE, FERMENTATIE = reactie chimica ce apare la miere, cauzata de drojdie (bacterii care se dezvolta in mediu zaharurilor din miere) si care in general apare la sorturile de miere ce au continut crescut de apa in componenta lor.

FEROMON = substanta secretata de glandele albinelor care atunci cand este simtita celelalte albine, determina un anumit comportament.

FERTILA, FECUNDA = matca ce s-a imperechiat cu trantori si care are rezerva de sperma in spermateca.

FILTRU DE MIERE = recipient folosit de catre apicultor cu rolul de a indeparta impuritatile din miere. Cu ajutorul fortei gravitationale, se separa miere de bucati de faguri, sau ceara, ramanand limpede.

FLOAREA CEREI = pulbere fina de culoare cenusie ce se formeaza pe suprafata cerei. Nu afecteaza ceara in sine.

FOAMETE = perioada de timp ce nu este propice culesului, in care albinele traiesc din rezervele ce le au in stup.

FONDANT = zahar candel mole, folosit de obicei pentru hranirea albinelor pe timp de iarna. Este obtinut practic din sirop de zahar la care se adauga putin acid tartic. Se obtine astfel zahar invertit care prin amestec cu zahar pudra formeaza fondantul.

FRUCTOZA = unul din cele 5 zaharuri importante care se gaseste in toate fructele (exceptand strugurii). Este principalul carbohidrat din miere. Se numeste si zaharul fructelor sau levuloza.

FUMAGILINA = medicament pe baza de antibiotic ce este folosit pentru eliminarea parazitului Nosema Apis care provoaca maladia numita nosemoza la albine.

FUND DE STUP = pardoseala stupului.

FURCULITA DE DESCAPACIT = dispozitiv apicol ce arata ca o furculita dar este mai mare ce ajuta la descapacire (desfacerea capacelii de pe fagure) pentru ca mierea sa foe extrasa.

FURTISAG = practica la albine de a fura mierea de la alte colonii.

Acest articol a fost publicat în dictionar apicol și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.