Dictionar apicol – G

GALLERIA MELLONELLA = denumirea stintifica a moliei mari a cerii.

GARGAUN = numit si BARZAUN in popor, are denumirea stintifica Vespa Crabro si este cea  mai mare dintre viespi. Matca ajunge pana la 35 mm iar lucratoarele si masculii pana la 25 mm. Sunt destul de agresive cu oamenii si sunt carnivore. Deseori sunt confundate cu albinele.

GASELNITA = vezi molia albinei.

GHEM DE IERNARE = in timpul iernii, in perioadele reci, albinele se aseaza unele peste altele intr-un ghem impletit viu. Astfel stranse pot rezista mai bine la frig.

GHEM DE POLEN = gramajoarele de polen pregatite pentru a fi transportate pe piciorusele albinelor catre stup.

GINADROMORFISM = mutatie genetica ce da caracteristicile ambelor sexe si da nastere la albine cu cap de albina lucratoare si corp de trantor sau invers.

GLANDE CERIFERE = albina melifera poseda opt  glande cerifere numite astfel pentru ca ele produc ceara. Sunt perechi si au localizarea pe  ultimele patru segmente ventral abdominale vizibile.

GLUCOZA = vezi DEXTROZA.

GRATIE DE MATCA = dispozitiv care permite trecerea lucratoarelor dar blocheaza trecerea matcii sau a trantorilor.

GRATIE HANNEMAN = vezi GRATIE DE MATCA.

GREUTATE SPECIFICA A MIERII = raportul dintre greutatea mierii si greutatea unui volum egal de apa. Mierea are o greutate specifica de 1,4 iar ceara de 0,97.

GRILAJ = separatorul asezat intre randurile de faguri pe sectiuni, care permite trecerea albinelor de la o sectiune la alta si care le obliga sa cladeasca  fagurele drept.

GUMA = trunchi de copac scoprburos ce adaposteste albine, provenit de cele mai multe ori de la un copac ce secreta rasina sau guma.

GUMA DE ALBINE = termen ce se refera la un stup de abine, format sau crescut intr-o scorbora.

GUSA = numita si stomac, este practic o dilatare a esofagului situata in partea posterioara a acestuia, aproape de abdomen, care are capacitatea de a se mari atunci cand este plina de nectar sau apa.

Acest articol a fost publicat în dictionar apicol și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.