Dictionar apicol – I

IERNARE =  activitatile ce le desfasoara apicultorul pentru a avea grija de albine in perioada rece pentru a le hrani si asigura supravietuirea lor.

IESIRE = dispozitiv ce se aplica cu rolul de a indeparta albinele din corpurile cu miere. Dispozitivul permite albinelor trecerea unidirectionala.

IESIRE CONICA = dispozitiv in forma conica ce permite albinelor sa circule intr-un singur sens. De obicei se foloseste impreuna cu podisorul pentru a indeparta albinele din corpurile de miere.

IESIRE DE ALBINE = dispozitiv pentru indepartarea albinelor din cladiri, construit pentru a permite albinelor sa treaca intr-un sens dar sa nu se poata intoarce.

IESIRE PORTER = iesire pentru albine confectionata din doua lamele subtiri de metal foarte flexibile. Din nefericire creaza probleme mai ales la trecerea trantorilor care de multe ori raman blocati intre lamele. Se evita montarea acestui dipozitiv.

IMPERFECT = insusire de a nu fi perfect sau terminat.

INCALZITOR RAPID = dispozitiv pentru incalzirea sau racirea rapida a mierii pentru a preveni deteriorarea acesteia cand este expusa la temperatura ridicata pe o perioada mai indelungata.

INSECTICID = este un termen generic folosit pentru substantele chimice care au proprietatea de a omori insectele.

INCRUCISARE = este activitatea care duce la crearea unui HIBRID.

INSEMINARE ARTIFICIALA = fertilizarea matcilor virgine in captivitate prin folosirea instrumentelor.

INSARMARE = activitatea de a introduce sarma in rame pentru ca fagurele obtinut sa fie mai rigid si mai rezistent.

INGROPARE = pentru intarirea fagurelui se practica inserarea unei sarme metalice in el. Aceasta se realizeaza prin incalzire sau prin ingropare (apasarea efectiva a firului de sarma in profunzimea cerei fagurelui.)

INTRARE sau URDINIS = deschidere in corpul stupului care permite intrarea si iesirea in/din stup a albinelor. In general INTRAREA este practicata dedesupt, la baza stupului. Este posibil ca stupul sa aiba si alte intrari.

INTRODUCERE = actiunea de a da o noua regina (matca) unei familii orfane. Introducerea se face in general plasand regina intr-o mica cutiuta care la o extremitate are o deschizatura astupata cu un dop candi. Dupa cateva zile, albinele mananca dopul facut din zahar ars si elibereaza noua regina in interiorul stupului. Daca nu se iau astfel de masuri, este posibil ca albinele sa omoare regina adusa.

INTRODUCEREA MATCII = vezi INTRODUCERE.

INVERSARE =  schimbarea locului diferitelor corpuri de stup in cadrul aceleiasi colonii care se face pentru a marii spatiul dedicat puietului. Un corp gol se aseaza deasupra corpului plin, astfel ca matca sa poata merge cu depunerea oualelor in sus.

INVERTAZA =  enzima ce are rolul de a accelera transformarea sucrozei in dextroza.

IZOMEROZA = enzima de origine bacteriana ce este folosita pentru a converti glucoza in fructoza. In general se foloseste in cazul siropului de porumb. Izomeroza este un zahar mai dulce folosit la hranirea albinelor.

Acest articol a fost publicat în dictionar apicol și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.