Dictionar apicol – M

MACHETA = placa din lemn de aceiasi marime cu rama care in partea de sus un leat superior prins in cuie.

MAGAZIN = corp de stup mai scurt.

MAGAZIN “T” = corp de stup ce are fasii in forma de T pentru a sustine sectiunile si a permite trecerea albinelor mai usor.

MAGAZIN PENTRU SECTIUNI = corp de stup cu diferite sectiuni din lemn cu zone de trecere a albinelor folosit pentru obtinerea fagurilor cu miere.

MAGAZIN DE MIERE = corpuri de stupi folosite pentru obtinerea productiei de miere.

MANA = secretie a unor plante sau a unor purici si paduchi ai plantelor din ordinul Homoptera  ce contin zaharuri.

MANDIBULE = falcile albinelor care au o miscare pe orizontala.

MATCA = femela albina dezvoltata complet, apta sa fecundeze.

MATRITA DE FAGURI ARTIFICIALI = masina care stanteaza in foite subtiri de ceara.

MATURATOR = dispozitiv folosit la extragerea apei din miere.

MANUSI APICOLE = manusi fabricate din material textil, piele sau cauciuc ce au rol de a apara mainile apicultorului de intepaturile de albine. Sunt folosite si pentru a evita murdarirea mainilor cand se lucreaza cu proplis.

MELIPONA = specie de albine originare din America de Sud si America Centrala ce nu au ac dar au o muscatura puternica.

METAMORFOZA = procesul prin care se dezvolta albina melifera ce trece prin cele patru stadii: ou, larva, pupa si adult.

METODA ZIARULUI = tehnica folosita pentru unificarea a doua colonii de albine distincte ce consta prin separarea celor doua colonii de un ziar. Dupa cateva zile, albinele rup ziarul si se unifica fara alte probleme.

MIED = hidromel, vin de miere.

MIERE = substanta vascoasa, dulce la gust, cu parfum si aroma proprii, produsa de albine din nectarul florilor, mana si apa. Mierea este un amestec de doua zaharuri de baza glugoza si fructoza, dizolvate in 17% apa. Mierea mai contine si zaharoza, vitamine, minerale, enzime si proteine.

MIERE BRUTA = vezi miere naturala.

MIERE CAPACITA = faguri, plini de miere, pe care albinele au depus un strat fin de ceara la exterior.

MIERE CREMOASA = miere ce a fost pasteurizata, trecuta printr-un proces de granulatie controlata care devine usor de intins la temperatura camerei.

MIERE CU FAGURE = miere neextrasa inca,  impreuna cu fagurele de unde provine.

MIERE EXTRASA = miere care a fost scoasa din fagure cu ajutorul extractorului (centrifuga).

MIERE GRANULATA = miere de albine care si-a schimbat starea, transformandu-se din lichid in solid prin cristalizare sau zaharisire.

MIERE MATURA = nectar de flori prelucrat sub actiunea enzimelor de catre albine si deshidratat la un nivel la care apa nu depaseste 17.6% si capacit. Miere matura este sinonima cu miere capacita.

MIERE NATURALA = miere nefiltrata si care nu a afost incalzita.

MIERE NEMATURIZATA = miere care nu este pe deplin formata, in care apa este de peste 18,6%.

MIERE VERDE = vezi miere nematurizata.

MIERE ZAHARISITA = miere granulata.

MINI NUCLEU = stup miniatural ce contine pana la 300 de albine folosit pentru impierecherea matcilor.

MIROS DE ALARMA = miros eliberat de albinele gardian pentru a anunta celelalte albine din colonie de existenta unui pericol.

MOLIA ALBINEI = molia cerei.

MOLIA CERII = molie ale carei larve distrug fagurii de miere prin construirea de galerii in cautarea hranei.

Acest articol a fost publicat în dictionar apicol și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.