Dictionar apicol – P

PAINEA ALBINELOR = polenul adunat de catre albine, amestecat cu miere si depozitat in faguri (vezi polen).

PARALIZIA ALBINEI = neputinta albinelor adulte de a zbura si a munci normal.

PARALOCA sau PARAPESTA = boala a puietului rar intanlita, cauzata de Bacillus paralvei ce seamana cu Loca americana si Loca europeana.

PARAVANT = garduri sau bariere de copaci construite cu rolul de a micsora forta vantului. Sunt utilizate mai ales iarna pentru protejarea stupinei.

PARTEOGENEZA = nasterea unui individ nou fara interventia masculului in fecundarea ovulului. La albine din ouale nefertilizate apar doar trantori.

PASTORAL = este denumirea curenta pentru activitatea de “pastorire” a coloniilor de albine. Mai exact inseamna mutarea stupilor in diferite locatii pentru a permite albinelor sa culeaga nectarul florilor deschise in perioada respectiva.

PATA TRECERII = este un semn mai inchis pe suprafata fagurilor care arata ca pe acolo au trecut albinele cu propolis.

PADUCHE = paduchii la albine sunt de doua feluri: Acarapis Woodi si Varroa jacobsoni.

PADUCHELE ALBINEI = Braulla coeca, parazit care sta pe albinele tinere, trantori sau regine. Se inmulteste in stup, iar laverele sale strica capaceala de ceara a fagurilor.

PASUNEA ALBINELOR = zona de vegetatie de unde albinele aduna polenul si nectarul florilor.

PDB = Paradiclorobenzen, substanta chimica, de culare alba, in stare cristalizata care se foloseste prin afumare la combaterea gaselnitei.

PERIE DE APICULTURA = perie de lemn sau plastic cu coada ceva mai lunga si parul moale si lung, folosita de catre apicultor la indepartarea albinelor de pe faguri.

PERIOADA DE ROIRE = de obicei primavara, pe o perioada de 2-3 saptamani, roiurile ies din stupi si familiile care roiesc isi cauta alta casa, lasand regina noua in stup cu o parte din albinele din familia initiala.

PINTEN APICOL = dispozitiv folosit in apicultura la fixarea fagurilor artificiali in rama sau la insarmarea fagurilor artificiali. Se gasesc in mai multe variante constructive.

PISTIL = organul care tine ovulele unei plante ce produce seminte. Dupa polenizare / fertilizare, acestea se transforma in seminte sau in samburi.

PIVNITA = camera subterana folosita pentru a adaposti familiile de albine in perioadele geroase de iarna.

PLANTA POLENIFERA = planta producatoare de polen. Nu toate florile plantelor au polen.

PLANTA MELIFERA = plante care produc nectar in cantitati destul de mari, astfel incat sa fie importante pentru producerea de miere de albine.

PODISOR CU PLASA = pe vreme foarte calduroasa, partea de sus a stupului devine “deschisa” prin folosirea unui podisor care este facut din sarma cu ochiuri mici ca sa permita ventilatia aerului.

POLARISCOP = instrument optic care se bazeaza pe  lumina polarizata, folosit pentru a analiza cantitatile de zahar din miere si pentru a masura diferentele dintre diferite zaharuri continute de miere.

POLEN = praful format din grauncioare mici care se formeaza pe anterele florilor si reprezinta elementel masculine pentru fecundare. Albinele culeg aceste granule si cu el hranesc puietul din stup. Polenul reprezinta hrana proteica a albinelor.

POLEN ARTIFICIAL = se mai numeste si substitut de polen si este format din drojdie de miere, lapte praf (degresat), si faina de soia, amestecate si puse de apicultor in stup cu rolul de a stimula cresterea de puiet in colonie.

POLENIZARE = procesul prin care are loc transferul polenului de pe o antera a unei flori pe o stamina a altei flori.

POLENIZARE INCRUCISATA = transferul polenului de pe anterele unei flori pe stigmatul altei flori, pe alta planta,  dar din aceiasi specie.

POLENIZATOR = agentul responsabil cu transportul polenului in procesul polenizarii. Poate fi vantul, insectele, omul.

POMPA DE MIERE = dispozitiv folosit de apicultor format in principal dintr-o pompa actionata electric care este folosita la mutarea mierii dintr-un vas in altul sau din extractor in rezervor.

PORT-FAGURE = dispozitiv de transport pentru faguri.

POTIRAS = celula construita pentru cresterea matcilor aflate in stadiul initial. La potiras, celula are adancimea egala cu latimea.

PRESA DE CEARA = presa de extras ceara din faguri. Acest lucru se realizeaza prin incalzire.

PRESIUNE OSMOTICA =  in cazul apiculturii se refera la capacitatea mierii de a absorbi apa din aerul atmosferic.

PROPOLIS = numit si “cleiul albinei”, este colectat de albine de pe plante si este un compus din rasini. Albinele il folosesc pentru a astupa crapaturile din stup sau pentru a rigidiza diferite parti ale stupului. Propolisul are forte multe utilizari pentru om.

PROTECTOR DE CELULA = este un mic dispozitiv fabricat din plastic sau din sarma care are rolul de a proteja marginea unei celule de botca de eventualele atacuri ale albinelor. Varful celulei ramane neacoperit.

PROTEINA = substanta organica macromoleculara complexa formata din lanturi de aminoacizi. Ficare proteina are secventa ei unica de aminoacizi. Polenul este un exemplu de proteina.

PUIET = este denumirea generica a albinelor tinere, in devoltare ce se afla in unul din stadiile: ou,larva sau pupa.

PUIET CAPACIT = puiet inchis.

PUIET CE ECLOZIONEAZA = albinele tinere care rod capacelul celulei pentru a iesi in stup.

PUIET DE TRANTOR = puiet care cand se termina stadiul de dezvoltare  va naste o generatie de trantori. Celulele de trantori sunt mai mari decat celulele de albine.

PUIET IN SAC = este o boala cauzata de un virus. De obicei se schimba regina pentru a rezolva aceasta problema.

PUIET INCHIS = puiet ce a fost capacit, in faza de pupa, pentru a fi izolat de restul coloniei. Capacelul este din ceara si are un aspect poros.

PUIET NECAPACIT = puiet care inca nu a fost sigilat de albine. Ouale si larvele nu sunt capacite in timp ce pupa se capaceste.

PUIET RACIT = larve care au murit de frig fie dintr-o greseala, fie din cauza unei perioade de frig din primavara.

PUIET VAROS = boala ce afecteaza larvele de albine prin intermediul unei ciuperci (Ascosphaera apis). Larve se pietrifica, alve precum creta.

PUPA = a treia etapa de dezvoltare a unei albine in timpul careia este inactiva si inchisa in celula de catre albinele doici.

Acest articol a fost publicat în dictionar apicol și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.