Dictionar apicol – R

RAMA = dispozitiv in forma dreptunghiulara format din 4 bucati de lemn ce sustine fagurele. Fgurii se aseaza suspendati de marginea superioara a ramei. Marginea de sus are cate o pereche de umerase ce fac ca ramele sa se uneasca unele de altele dar intre faguri sa ramana un spatiu. Albine pot circula de pe o rama pe alta sau oriunde pe fagure.

RAMA LANGSTROTH = numita si rama standard, creata de LANGSTROTH in 1851 si care are dimensiunile in inci de: 17 si 5/8″ lungimea iar inaltimea de 9 si 1/8″.

RAMA JUMBO = numita si rama mare, este o rama de dimensiuni 17 si 5/8″ lungimea, iar  înălţimea de 11 si 1/4″.

RAMA MOBILA = este o rama construita astfel incat sa poata fi scoasa cu usurinta din stup sau introdusa la loc. Spatiul din jurul ei este relativ mare, astfel incat albinele sa nu construiasca limbi de fagure sau sa astupe spatiile cu propolis.

RAME CU DISTANTIER = ramele astfel construite, incat lipite una de alta, ramele vor forma un spatiu pentru trecerea albinelor.

RAME HOFFMAN = rame cu distantier sau distantator.

RAME INSARMATE = rame folosite indeosebi la depozitarea mierii sau presterii puietului care pentru a fi mai rezistente sunt strabatute de sarma orizontal sau vertical. Sarma este pe interiorul fagurelui astfel incat sa nu impiedice albinele din activitate.

RASE DE ALBINE = referindu-ne la genul Apis, cele mai intalnite sunt mellifera, cerana, dorsata si florea.

REACTIE ALERGICA = reactionarea organismului cand intra in contact cu un alergen sau o substanta cum este veninul de albine. Reactiile pot fi de mancarime in zona unde a patruns veninul, pe tot corpul, umflarea si inflamarea mucoaselor, transpiratie abundenta, dificultati de respiratie, scaderea tensiunii arteriale brusc, inconstienta si chiar moartea.

REDUCTOR DE URDINIS = dispozitiv facut dintr-o banda de lemn care culiseaza de-a lungul urdinisului facand posibila micsorarea acestuia.

REFRACTROMETRU = intrument de masura de laborator pentru determinarea continutului de apa din miere.

REGINA MARCATA = prin taierea unei parti din aripa sau total, se marcheaza regina pentru a nu putea zbura din stup.

REGINA IN GHEM = daca din difertie motive o matca nu este acceptata in colonie, albinele formeaza un ghem prinzand-o la mijloc si incercand sa o intepe. Chiar daca scapa din aceasta inclestare activitatea sa va lasa de dorit.

REGINA VIRGINA = regina care nu s-a imperechiat inca.

REZISTENTA LA BOALA = abilitatea unui organism de a evita boala si de a nu o contracta. In general, imunitatea la boala este pusa pe seama imunitatii genetice.

REZISTENTA LA IERNARE = capacitatea de a supravietui iernilor reci prin folosirea cumpatata a rezervelor de hrana. Unele rase de albine au aceasta abilitate, altele, nu.

RINDEA APICOLA = numita si rindea de descapacit este un dispozitiv realizat dintr-o lama cu protectie folosit pentru indepartarea capacelor de ceara de pe celulele cu miere in vederea pregatirii fagurelui pentru extractie.

ROI = modalitatea inmultirii coloniilor de albine este roirea. Astfel, in momentul cand in stup apare o regina noua, regina veche, impreuna cu o parte din albinele din stup, trantori si albine lucratoare se pregatesc de plecare din vechea locuinta catre una noua. Roiul reprezinta “valul” de albine care isi cauta un nou loc unde sa se aseze.

ROI ARTIFICIAL = roi facut de catre apicultor prin divizarea unei familii de albine.

ROI FUGAR = este un mijloc de protest al albinelor care parasesc stupul din cauza lipsei hranei sau a conditiilor nefavorabile.

ROI LA PACHET = se mai numeste si pachet de albine fara faguri si este format din pana la 2,5 kilograme de albine, cu sau fara regina, cu un recipient cu hrana (sirop de zahar) care sunt inchise intr-o cutie de expeditie cu aerisire.

ROI NATURAL = roiul de albine care paraseste stupul in mod spontan pentru a forma o noua colonie. Acest lucru se intampla cu cateva zile inainte de a ecloza o regina virgina in stup.

ROI SCUTURAT = i se spune si roi periat si reprezinta un roi care a fost scuturat sau periat in intregime sau numai o parte din albinele care il formaeaza intr-un stup nou.

ROI SECUNDAR = roi format  de o regina virgina care paraseste colonia in acelasi sezon in care a mai existat un roi.

Acest articol a fost publicat în dictionar apicol și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.