Dictionar apicol – S

SACUL ACULUI = sacul cu venin.

SACUL CU VENIN = sac mare, ce contine venin si este atasat de partea frontala a acului. Sacul acumuleaza venin de la glandele veninoase ce il produc. In principal, veninul contine peptide si melitina.

SCANDURA DE DIRIJARE = scandura decupata in forma de rama cu fagure, care se aseaza in locul unei rame marginase si care forteaza albinele sa construiasca faguri langa peretele stupului.

SCANDURA DE ZBOR = proeminenta din lemn din fata urdinisului ce are ca scop usurarea aterizarii si decolarii albinelor.

SCARA PFUND = scara de masura a culorii mierii.

SCHIMBARE LINISTITA = schimbare naturala a unei matci in colonie cu o fica a sa.

SECTIUNE = rama de dimensiuni mici facuta de obicei din lemn de tei ce are rolul de a colecta surplusul de miere din stup.

SECTIUNI CU RUTE DE ALBINE = sectiuni de faguri cu miere ce au la capete practicate scobituri pentru a forma pasaje de trecere pentru albine.

SECTIUNI ROTUNDE =  sectiuni de faguri de miere asezate in inele de plastic rotunde.

SECTIUNI SIMPLE = sectiuni de fagure fara sarma in interiorul lor.

SECUNDAR = al doilea roi format intr-o colonie dupa ce in prealabil a mai existat unul. Roiul secundar este format de o regina nefecundata.

SEPARATOR = panou de scandura subtire folosit pentru a delimita sectiunile stupului.

SEPT = peretele central al fagurelui. Foaia de ceara care a fost fagurele initial si peste care albinele au cladit.

SEPTICEMIE = boala de sange a albinelor ce provoaca daune in cadrul coloniei. Este cauzata de Bacillus apisepticus.

SIROP DE PORUMB = amestec de dextrina, dextroza si meltina si apa format prin hidroliza amidonului din porumb. Trebuie evitata hranirea albinelor cu siropul de porumb.

SITA DE AERISIRE = plasa de sarma cu ochiuri mici care se aseaza deasupra stupului pentru a asigura aerisirea eficienta a acestuia pe timp calduros.

SOCLU = structura din lemn sau fier cu rolul de suport al stupului si de protejare a fundului stupului.

SOLZISOR DE CEARA = picatura de ceara lichida care se intareste in contact cu aerul. Din aceasta ceara se modeleaza fagurii.

SPATIUL ALBINEI = este un loc gol, ce are aproximativ 8-10 cm in care albinele nu construiesc faguri si nici nu acopera cu propolis.

SPERMATECA = sac mic, atasat de oviduct in care matca are stocata sperma primita in urma imperecherii cu trintorii.

SPERMATOZOID = celulele reproducatoare ale masculilor care fecundeaza ovulele.

STAMINA = organul care produce polenul in floare.

STARTER = bucata mai mica de fagure cladit, lipit intr-o rama si folosita pentu a face albinele sa construiasca la locul dorit. Tot STARTER se numeste o proba de miere cristalizata care se adauga intr-un recipient cu miere lichida pentru a porni procesul de cristalizare in intentia de a obtine o miere foarte fin cristalizata.

STERIL = incapacitatea de a produce un ou fertilizat. Se poate intampla sa depuna oua si o albina lucratoare, dar din aceste oua nu vor iesi decat trantori pentru ca ele nu au fost fecundate de sperma.

STIGMAT = zona de pe pistilul florii pe care trebuie sa ajunga polenul pentru a fertiliza ovulele. In general este partea din varf a pistilului.

STIGME = orificiile traheei care sunt situate la marginea toracelui si care au rol de a asigura patrunderea aerului in organismul albinei.

STMACUL ALBINEI = gusa.

STRECURATOARE = plasa cu ochiuri mici din metal sau din plastic prin care se filtreaza mierea.

STREPTOCOCCUS PLUTON = bacteria care cauzeaza boala numita Loca europeana.

STUP = casa albinelor construita de om. Stupul poate fi facut dintr-un singur corp sau din mai multe corpuri. In interiorul acestuia sunt asezate vertical ramele cu faguri.

STUP CAPCANA = stup asezat de om cu scopul de a atrage roiurile care sunt in cautare de casa. In general este un stup in care a trait o familie de albine si care are in el faguri claditi.

STUP CUTIE = o simpla cutie din lemn sau carton care adaposteste o familie de albine. Nu are rame mobile in interior.

STUP DE OBSERVATIE = stup construit din sticla sau din materiale plastice transparente care permit observarea familiei de albine care traiesc in interiorul acestuia.

STUP IMBINAT IN COADA DE RANDUNICA = stup imbinat la colturi dupa metoda cozii de randunica, care nu necesita cuie sau incleiere. Folosind acest sistem, stupul devine foarte rezistent din punct de vedere  mecanic.

STUP LANGSTROTH = numit si stup standard, realizat in 1861 de catre  Langstroth. Ramele mobile din acest stup au dimensiunile 17-5/8″lungime  9-1/8″ latime.

STUP JUMBO = numit si stup MARE, este un stup standard modificat ce are inaltimea mai mare.

STUPAR = apicultor.

STUPINA = mai multe colonii (familii) de albine formeaza o stupina.

STUPINA DE CASA = stupina apropiata de casa apicultorului.

STUPINA INDEPARTATA = stupina ce se afla la mai mult de 1,5 km de casa apicultorului.

SUBSTANTA DE MATCA = numita si feromon de matca, este o secretie a glandelor mandibulare ale reginei, care albinele din suita o colecteaza si o distribuie celorlalte albine din colonie. Dca aceasta secretie se modifica sau lipseste, colonia este motivata sa isi schimbe regina.

SUBSTITUT DE POLEN = vezi POLEN ARTIFICIAL.

SUCROZA = numita si zaharoza, este zaharul de masa obtinut prin rafinarea sfeclei de zahar sau a trestiei de zahar. Este unul din cele cinci zaharuri importante. Se gaseste in nectarul cules de albine.

SUFLATOR DE ALBINE = dispozitiv electric sau termic ce creaza un curent de aer, reglabil ce este folosit la indepartarea albinelor de pe corpurile cu miere.

SULFURARE = practica de ucidere a albinelor cu fum pe baza de sulf pentru a ajunge la corpurile cu miere. In prezent datorita folosirii ramelor mobile, nu mai este folosita.

SUPLIMENT DE POLEN = amestec ce polen natural si polen artificial.

SUPORT PENTRU SECTIUNI = dispozitiv ce sprijina sectiunile in momentul umplerii acestora cu miere.

SUPRAPOPULARE = aglomerare, stare ce se atinge cand sunt prea multe colonii de albine pe o suprafata data.

SURPLUS DE MIERE = cantitate de miere mai mare decat au nevoie albinele pentru consumul propriu, pe care apicultorii o extrag din stup si o valorifica.

Acest articol a fost publicat în dictionar apicol și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.