Castan

castan

castan

Exista doua sorturi de castan in tara noastra:

Castan comestibil

[GARD align="left"]

este un arbore ornamental foarte raspandit in vestul Romaniei, cu precadere in judetele Baia Mare, Bihor, Satu Mare si Valcea, cunoscut pentru fructele sale folosite in arta culinara. In perioada iunie – iulie cand este inflorit asigura un cules bogat familiilor de albine. Un hectar de castan produce intre 50 si 150 kg de miere de calitate buna de culoare aurie. In perioada de inflorire, o familie de albinele reuseste sa produca pana la 10 kg de miere de castan. Daca temperatura nu este ridicata si nu bate vant pentru a usca nectarul florilor de castan, se obtin si productii mai ridicate de miere.

Castan salbatic

este tot un arbore ornamental ce este plantat in parcuri si gradini publice, pe alei sau pe marele bulevarduri. Infloreste inaintea castanului comestibil, in perioada aprilie – mai si este foarte cercetat de albine pentru nectarul dulce. Mierea de castan salbatic este buna la gust  si inchisa la culoare cu o tenta de chihlimbar. Pentru ca infloreste in aceasta perioada se poate aprecia ca ofera pentru familiile de albine un cules de intretinere dar daca gasim suprafete mai mari cu castan salbatic, putem obtine si productie buna de miere. Pentru un hectar de castan salbatic se pot produce pana la 100 kg miere.

Apicultorii merg in pastoral in partea de vest a tarii pentru a produce miere de castan, mai ales la cel salbatic care are perioada de inflorire mai devreme, la sfarsitul lunii aprilie, pentru ca familiile de albine sa fie “pregatite” de culesul de masa de la salcam si apoi tei.

Ambele specii de castan, dau o miere de calitate, importanta pentru familiile de albine dar si pentru apicultori.

Acest articol a fost publicat în plante melifere și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Castan

  1. Pingback: Plante melifere | Miere de albine si produse apicole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>