Salcam

salcam

salcam

Arborele de salcam (salcamul alb),

[GARD align="left"]

reprezinta pentru apicultor primul cules principal dar in general si varful cantitatii de miere recoltata din intregul an apicol. Salcamul infloreste in masa, in general la inceputul lunii mai si inflorirea se prelungeste in functiile de conditiile meteo si asezarea geografica pana la sfarsitul lunii iunie. Acest fapt permite apicultorilor sa realizeze chiar si trei culesuri pe sezon. Datorita cantitatii mari de miere extrase la salcam si a calitatii bune pentru miere de salcam, in ultimii ani, cerinta pe piata  a crescut foarte mult pentru acest sort de miere. Salcamul alb reprezinta cea mai importanta specie melifera de pe intregul areal al Romaniei. Suprafete importante de plantatii se gasesc in judetul Galati la Hanu Conachi, in Oltenia, judetele Buzau, Bihor, Calarasi, Timis, Dambovita. Pentru apicultori este o provocare culesul la salcam dar si o modalitate de crestere a cantitatii de miere recoltate.

Pentru salcam,

productia de nectar intr-o vara normala climateric, se situeaza intre 1 si 4 mg/floare. Necatrul de salcam contine pana la 70% zahar, fapt ce atrage neconditionat albinele. Trebuie amintit ca sunt foarte multi factori ce influienteaza productia de nectar de salcam: temperatura, umiditatea, expunerea arealului la soare, varietatea de salcam la care facem referire, densitatea florilor, vantul, etc. Cantitatea optima de nectar produs de salcam este cand temperatura se situeaza intre 20 si 30°C.

In general, un apicultor extrage intre 10 si 25Kg miere/familie albine. Dupa determinarile facute se poate spune ca in cazul unei plantatii de salcam se ajunge pana la 1500 Kg miere la ha. Bineinteles ca si aici sunt foarte multi factori ce trebuie luati in calcul (varsta salcamului, inaltimea  fata de pamant, soiul, asezarea plantatiei fata de soare, etc.)

Soiuri de salcam

In tara noastra exista mai multe soiuri de salcam. In general acestea ingloresc mai tarziu decat salcamul alb si au perioada de inflorire mai lunga, dar secretia de nectar nu este atat de bogata. Prin parcuri, pe trotoare sau in gradini, se intalnesc: salcam roz, salcam galben sau salcam piramidal.

Acest articol a fost publicat în plante melifere și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Salcam

  1. Pingback: Plante melifere | Miere de albine si produse apicole

  2. Pingback: Tei | Miere de albine si produse apicole

  3. Pingback: castan | Miere de albine si produse apicole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>