Tei

tei

tei

Tei, a doua specie melifera importanta la noi,

infloreste cam la 2 cel mult 3 saptamani dupa salcam. Teiul este un arbore la care perioada de inflorire este mai lunga (in general deoarece plantatiile de tei contin mai multe specii de tei). Mierea de tei ce se produce in perioada de inflorire este foarte buna, parfumata si in cantitati destul de importante.

In Romania exista trei specii de baza pentru tei:

  • Tei cu frunza mare (Tei Fluturesc), este prima specie ce infloreste si este urmat la 10-15 zile despecia numita:
  • Tei pucios (Teiul cu frunza mica), urmat dupa 20-22 zile de:
  • Tei argintiu (Tei Alb).

[GARD align="left"]

Luate impreuna, cele trei specii au o perioada de inflorire de aproape o luna calendaristica (uneori chiar 40 zile), fapt ce confera un cules intins, deci obtinerea de cantitati importante de miere de tei. Sunt mai multi factori climatici ce conditioneaza perioada de inflorire dar in principal este vorba de temperatura ambianta si altitudinea la care se gaseste situata padurea de tei.

Daca vorbim de productia de nectar ce o produce un hectar de tei, trebuie luat in calcul in primul rand specia de tei despre care vorbim. Astfel teiul cu frunza mare produce pana la 7-800 Kg nectar la hectar, teiul pucios pana la 1000 kg/ha iar teiul argintiu pana la 1200 kg/ha de plantatie.

Culesul la tei nu este atat de intens ca la salcam dar datorita perioadei mai lungi de inflorire se obtin cantitati mari de miere. Pentru o familie de albine, s-au inregistrat cantitati medii de 2,5-3 Kg miere recoltata pe zi dar si zile record cu 5,6 kilograme recoltate. Nectarul obtinut din florile de tei ajunge sa aiba pana la 50% zahar iar cantitatea medie de nectar/floare se situeaza in medie la 0,2-0,3 mg. Un cules bun se apreciaza atunci cand apicultorul obtine cantitati de 15 pana la 20 kilograme de miere pentru o familie de albine. Din aceasta cauza, apicultorii  merg in pastoral si profita din plin de aceasta abundenta a naturii. Desi se munceste fizic destul de mult intr-o astfel de “expeditie” satisfactia este pe masura si chiar si rasplata pecuniara este importanta. Ca sa nu mai spunem de aer curat, miresme imposibil de reprodus in cuvinte si trai sanatos.

In Romania, tei din abundenta se gaseste in judetele:

Iasi, Timis, Calarasi, Ilfov, Tulcea – Babadag, loc foarte aglomerat de apicultori din toata tara ce vin cu stupii la cules de tei.

Acest articol a fost publicat în plante melifere și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Tei

  1. Pingback: castan | Miere de albine si produse apicole

  2. Pingback: Plante melifere | Miere de albine si produse apicole

  3. Petre spune:

    Va rog sa-mi spuneti de unde se poate cumpara un tei pentru al planta in gradina
    Va multunesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>