Laptisor de matca

[GARD align="left"]

este o substanta hranitoare produsa de albinele tinere pentru regina lor. Acestea se mai numesc si doici si produc aceasta substanta cu ajutorul glandelor hipo-faringiene.
Laptisor de matca este asemanator cu laptele de mama pentru copii, in stup cu el sunt hranite larvele care au varsta de pana la 3 zile dupa care acestea se vor hrani cu miere si polen, exceptia de la regula este larva de matca, aceasta se hraneste cu laptisor pe toata durata vietii sale.
Din punct de vedere nutritional, laptisor de matca este o substanta complexa, cu efect energizant pentru organism, fiind folosita cu succes in tratarea a nenumarate boli.
Din punct de vedere chimic acesta contine substante ca: acidul pantotenic cu rol in combaterea stresului si revigorarea organismului, piridoxina ce combate anemia cu succes, vitamine printre care in cantitatea cea mai mare gasim vitaminele A, B1, B2, C, D si E dar si minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, sulf, enzime si nu in ultimul rand 18 dintre aminoacizi dintre care o parte sunt esentiali (aminoacizi care nu sunt sintetizati de organism si sunt preluati de acesta prin intermediul hranei).

larva de albina in laptisor de matca

larva de albina in laptisor de matca

Tratamentele in care se utilizeaza laptisor de matca sunt destul de multe:

  • afectiuni genetice mostenite; administrat impreuna cu polenul, la copii nascuti cu defecte genetice, ii ajuta mult sa recupereze din anomaliile  pe care le prezinta. De asemenea, este indicat ca tratament la copiii nascuti prematur.
  • boli degenerative: In aceste cazuri, s-au obtinut rezultate bune, administrand doze de 4 g/zi sau chiar 8-10 g/zi de laptisor de matca.
  • tratament de intretinere : la oamenii sanatosi, laptisor de matca ajuta la pastrarea vigorii, a tineretii, invioreaza, da forta, creste imunitatea, intretine un nivel energetic ridicat al intregului organism.

Lucrarile de laborator din ultimele trei decenii facute pe efectele obtinute in urma folosirii de laptisor de matca , in Japonia in special, au demonstrat eficienta utilizarii acestuia  intr-o serie de arii ca: oncologie, viroze, hipertensiune, neurologie,  infertilitate (efecte deosebit de bune, atat la femei, cat si la barbati, hiperlipidemii, oboseli cronice, stres, activitate intelectuala epuizanta etc.
- afectiuni maligne: laptisor de matca influenteaza direct ADN-ul celulelor maligne, avand un efect antitumoral.
Laprisor de matca se poate consuma sub forma de fiole, de comprimate gelatinoase sau in stare pura. Este recomandarea medicilor sa se faca o cura de sase saptamani in special in lunile de primavara sau de toamna.
Pentru ca efectele acestuia asupra organismului sa fie cele dorite se recomanda ca laptisor de matca sa se administreze cu 30 de minute inainte de masa.
Ca si contraindicatii: laptisor de matca nu este indicat persoanelor care sunt alergice la mierea de albine.
Pe langa efectele benefice mai sus mentionate se mai pot adauga si efectele laptisor de matca in:

  • prevenirea maladiei Alzheimer datorita antioxidantilor continuti, deoarece previne formarea radicalilor liberi si astfel formarea tumorilor canceroase;
  • combate oboseala fiind un tonic cu efect regenerator al organismului;
  • stopeaza caderea parului;
  • protejeaza organismul de infectii.

Nu consumati laptisor de matca pur  decat cu lingurite de lemn sau de plastic.

Acest articol a fost publicat în produse apicole și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Laptisor de matca

  1. Pingback: Propolis | miere de albine

  2. Pingback: Apilarnil | Miere de albine si produse apicole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>