Pastura

Mai putin cunoscuta, pastura este foarte valoroasa.

Deoarece recoltarea ei din stup este anevoioasa pentru apicultor, si mai mult decat atat deoarece nu este cunoscuta foarte bine pe piata si nu are un impact pecuniar important pentru apicultor, pastura nu se bucura de locul meritat pe scara valorii produselor extrase din stup. Cu toate acestea, cei care cunosc acest produs il folosesc pentru mai multe afectiuni. Mecanismele complexe care actioneaza in timp asupra pasturii o fac un izvor de vitamine.

Copozitia chimica relevata de laborator pentru pastura:

  • glucide 35%,
  • lipide pana la 7%,
  • vitamina E pana la 2gr/kg pastura,
  • vitamina C pana la 2000mg/100g pastura,
  • provitamina A pana la 800 mg/kg pastura.
pastura de albine

pastura de albine

Pastura reprezinta un polen modificat de catre albine care in afara polenului adunat de pe flori, este imbunatatit de albine prin adaugarea de enzime si microorganisme. Temperatura din stup si umiditatea precum si modul cum il conserva albinele, fac ca polenul prin transformari chimice sa fie transformat in pastura. Aceasta transformare are loc in doua etape, fiind un proces de durata.

  • pus in fagure de catre albina, in polen se dezvolta  o bacterie (pseudomonas), care consuma tot oxigenul existent, fapt care va provoca si moartea acesteia;
  • apare si se devolta o bacterie anaeroba (lactobacillus) care foloseste glucidele pentru a produce oxigen, producand acid lactic, fapt ce duce la cresterea viataminelor din gama B1-B6.

Pastura are insusiri mai bune decat polenul deoarece contine zaharusi simple in cantitate mare, enzime, aminoacizi, vitamine. Raportat la polen, pastura are o cantitate de trei ori mai mare a valorii nutritive. Mai mult decat atat aciditatea ei si faptul ca invelisul exterior al polenului (exina) este spart,  o face mai usor de asimilat de catre organismul uman.

In alta ordine de idei, datorita cantitatii mai mari de acid lactic si a proprietatilor antibiotice, pastura poate fi pastrata pe timp indelungat, fara a se observa modificari majore, cantitative sau calitative. Pastrata la loc uscat si racoros este stabila schiar mai mult de 10 ani.

Colectarea pasturei din fagure are un randament scazut si este migaloasa iar cantitatile ce se pot extrage, fara a afectata alimentatia albinelor, fiind relativ mici. Pe piata daca cumparati pastura, trebuie sa fiti atenti ca transformarea polenului in pastura sa fie deplina. Acest lucru este indeplinit cand bucatelelele de pastura au forma hexagonala a celulei din fagure. In general veti gasi sfaramaturi de 25% din total cantitate, ceea ce nu trebuie sa va sperie. Pastura arata compact, dar daca priviti  transversal, trebuie sa vedeti culori diferite, alternative, date de polenul recoltat din mai multe flori.

Pentru tratamente, trebuie stiut ca pastura acopera toata gama de recomandari ale polenului:

  • afectiuni hepatice si ale bilei,
  • anemii de orice fel,
  • stres,
  • reumatism,
  • reglarea tranzitului intestinal,
  • afectiunile de colon, mai ales cele insotite de constipatii (enterocolite,  constipatii cronice).

Cei care au consumat pastura, au observat ca actiunea ei este mult mai rapida si mai puternica decat cea a polenului simplu. Doza uzuala recomandata este de 10-20 g/zi, in doza unica sau in doua prize, administrata la 0 jumatate de ora  dupa masa, pentru a nu produce disconfort gastric.

Pastura este un produs ce merita asimilat.

Acest articol a fost publicat în produse apicole și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Pastura

  1. Pingback: Apilarnil | Miere de albine si produse apicole

  2. Pingback: Apiterapia si sistemul nervos | Miere de albine si produse apicole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>