Polen

polen

polen

Polen,

[GARD align="left"]

un praf foare fin ce se gaseste in florile deschise pe anterele acestora. Are diferite culori, forme si mirosuri,  in functie de planta, de pe care a fost cules, astfel, cel de pe florile de castan este rosu inchis, polenul de floarea-soarelui este galben deschis, polen de la coriandru este mov, cel de pe florile de mar este rosiatic. Albinele culeg polen de pe mai multe specii de plante, astfel,  polen-ul terapeutic este multicolor iar granule care impreuna cu nectarul si saliva lor ajung in stup, este folosit la hranirea albinelor si a puietului. Amestecul de saliva de albina si nectarul florilor ii dau polen-ului valoare, mai ales ca este un amalgam de la mai multe flori si plante. O albina culege aproximativ 10% din greutatea ei in polen si il transporta (pe saculetii de pe al 3lea rand de picioruse) la un drum catre stup. Pentru a se recolta polen, se monteaza la urdinis un dispozitiv in forma de pieptene care are rolul de a “curata” albina de polen-ul de pe picioruse si a permite totusi intrarea albinei un stup. Polen-ul astfel “pieptanat” se aduna intr-un recipient situat sub urdinis, se usuca si apoi se foloseste dupa nevoi. Intr-un stup de albine, cantitatea de polen produsa anual este de doua pana la trei kilograme. Uscarea se face in mai multe feluri, la umbra, pe banda rulanta cu infrarosii sau prin congelare. Pastrarea se fac la borcane de sticla, cutii de plastic sau saci de naylon,  congelator, sau chiar in turte de polen.
Polen-ul de albine este folosit in tratamentul multor boli datorita continutului de substante active.
Compozitie: polen-ul este o substanta complexa fiind  unul dintre cele mai importante medicamente folosite in apiterapie (terapia cu produse apicole). Din punct de vedere chimic polen-ul este format din : aminoacizi esenţiali (arginina, histidina, leucina, metionina), oligoelemente, lipide, glucide, enzime, hormoni,  substanţe antibiotice naturale, minerale (sodiu, potasiu, fosfor, calciu, sulf), vitamine (B1, B2, B6, C, E ,D).

Aspect: polen-ul in terapie  poate fi folosit doar daca este deschis la culoare si nu are nuanţe inchise. Gustul polen-ului este dulce-aromat insa daca acesta capata un gust acru datorita pastarii necorespunzatoare, in special prin pastrarea lui in zone umede, consumul lui este interzis deoarece are efecte toxice. Polen-ul fara miros si cu granulele tari este vechi, pastrandu-si doar 10-20% dintre proprietati si trebuie, de asemenea, evitat.

Utilizari ale polen-ului:

  • polen-ul ajuta la cresterea poftei de mancare (mai ales la copii) si combate cu success constipatia;
  • polen-ul produce buna dispozitie, ajutand si la marirea capacitatilor intelectuale;
  • impiedica formarea radicalilor liberi care produc efectul de imbatranire;
  • polen-ul combate oboseala, fiind utilizat in cazul starilor de epuizare fizica sau de catre persoanele in varsta care sufera de astenie cronica;
  • ajuta la tratarea unor afectiuni ca tulburarile de prostata, astenie sexuala in divese forme;
  • polen-ul este de asemenea un produs folosit pe larg in cosmetica pentru refacerea unghiilor si previne cu succes  caderea parului;
  • o alta utilizare a polen-ului este pentru a reduce sau a stopa efectele radiatiilor si a unor substante poluante.

O curiozitate legata de polen si utilizarile sale este data de utilitatea acestuia in cercetarile criminalistice deoarece polen-ul aflat pe hainele unui suspect poate spune despre regiunea in care acesta a fost datorita faptului ca aceasta substanta are caracteristici diferite in functie de regiuna in care afost produsa.

Ca si contraindicatii, curele ce au la baza polen-ul  nu sunt recomandate persoanelor care sufera de diabet zaharat, obezitate, exces de colesterol si lipide in sange si nu in ultimul rand persoanelor care au alergie la polen.

Acest articol a fost publicat în produse apicole și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Polen

  1. Pingback: Dictionar apicol litera P | Miere de albine si produse apicole

  2. Pingback: Laptisor de matca | Miere de albine si produse apicole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>