Propolis

propolis proaspat

propolis proaspat

Cateva cuvinte despre propolis:

[GARD align="left"]

ne-am obisnuit cu tot ce fac albinele in stup. Mierea, laptisorul de matca, propolis-ul au toate efecte benefice asupra organismului. De mii de ani propolis-ul a fost folosit pentru a creste imunitatea si pentru a revigora sistemul imunitar al organismului uman. Egiptenii si grecii il foloseau pe larg in viata de zi cu zi pentru ameliorarea sanatatii dar si pentru cosmetica.

Propolis-ul contine foarte multe microelemente precum si substante bioactive.

Printre microelementele regasite in componenta lui, se numara: fier, cupru, wolfram, zinc, calciu, aur, siliciu, strontiu, aluminiu, vanadiu. Compozitia chimica a propolis-ului reprezinta un adevarat cocktail de substante cu efecte terapeutice deosebite, cum sunt: derivatii flavonici, acid ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv si Gram negativ – antibacterian si bactericid), ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenti,  substante antibiotice, rasini, acizi aromatici, acizi, in functie de compozitia si specia vegetala de pe care s-a cules propolis-ul. Derivatii flavonici (flavonoidele), foarte raspanditi in mediul vegetal, au foarte multe calitati terapeutice, cele mai importante fiind actiunea asupra capilarelor, asupra permeabilitatii si fragilitatii vaselor de sange (le conserva integritatea), efectul vasodilatator si hipotensiv. De asemenea, flavonoidele au actiune benefica asupra aparatului digestiv (fluidifica bila, antimicrobian digestiv in enterite si colite), asupra sistemului endocrin (tiroida, pancreas, suprarenale), au efect antimicrobian, antiparazitar si antiviral. In propolis se gaseste si acidul ferulic, cu actiune antibacteriana (bactericida si bacteriostatica) si aglutinanta (calitati utile in tratarea ranilor greu vindecabile). Propolis-ul contine in medie 55% rasini, 30 % ceara si 10% uleiuri eterice si este capabil sa distruga 30 de tipuri de virusi, 9 specii de ciuperci, fiind eficient in peste 250 de boli.

De cele mai multe ori, in tratamente este folosit sub forma de tinctura. Tinctura se poate face si in casa diluind in anumite proportii propolis-ul in alcool. Este bine ca persoanele ce sufera de alergii sa evite folosirea acestuia, atat sub forma naturala cat si sub forma de tinctura.

In ultimii ani, datorita complexitatii si a descoperiririlor din laboratoarele medicale de cercetare, propolis-ul este folosit pe larg in mastile de ten, in uleiurile pentru masaj, in cremele de ingrijire si regenerare a pielii, cremele de fata anti-dry sau balsamuri pentru buze.

Propolis-ul este marea speranta a farmaciei moderne.

Acest articol a fost publicat în produse apicole. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la Propolis

  1. Pingback: Substantele Medicamentoase De Sinteza Si Efectele Secundare!

  2. Pingback: Apilarnil | Miere de albine si produse apicole

  3. Pingback: Dictionar apicol litera P | Miere de albine si produse apicole

  4. Pingback: Apiterapia si afectiunile renale | Miere de albine si produse apicole

  5. Pingback: Economia comunei Girleni judetul Bacau | Primaria Girleni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>