Sorturi de miere

sorturi de miere

sorturi de miere

In lume, in acest moment exista peste 100 de sorturi de miere diferite,

in functie de ceea ce culeg albinele si duc in stup. In continuare vom vorbi de sorturi de miere extrase  pe teritoriul Romaniei. Clasificarea prezentata este realizata dupa floarea sau planta din care albinele extrag nectarul si polenul pentru a “fabrica” mierea de albine. Mierea de mana, cu toate ca este extrasa din unele glande ale plantelor si nu din flori (extraflorala), este trecuta in aceasta clasificare. In romania se extrag multe sorturi de miere de albine. In fapt, o familie de albine daca vor avea in apropiere un camp de trifoi, in perioada infloririi acestuia vor strange in pondere mare nectar de trifoi, fapt ce va duce la obtinerea unei miere cu puritate foarte mere de trifoi. Daca apicultorul aseaza o colonie langa o livada de meri, va extrage cu siguranta o productie buna din acest sort. Mai mult decat atat se obtin sorturi de mure, de exemplu, dar ca puritatea obtinuta sa fie buna trebuie sa avem cultura intensiva de mure.

Sorturi de miere extrase in Romania

Miere de coriandru, deschisa la culoare si savuroasa dupa perioada de maturare;
Miere de crusin, inchisa la culoare spre rosu brun, cu gust deosebit si efect laxativ;
Miere de floarea soarelui, galben aurie, cu dulceata specifica si cristalizare rapida este cautata destul de mult pe piata;
Miere de izma sau menta, galben-verzuie cu aroma specifica, favorizeaza digestia;
Miere de iarba neagra, greu de extras dar foarte buna, destul de greu de gasit pe piata, face parte din categoria premium printre sorturi de miere si este cautata la export;
Miere de levantica, albine iubesc levantica si extrag din ea o miere premium; in Romania mai exista culturi de levantica (lavanda), deci se mai gaseste pe piata ;
Miere de menta vezi izma;
Miere de paducel este medicamentul fabricat de albine  pentru bolnavii cardiaci; paducelul este cunoscut ca planta medicinala folosita pentru ameliorarea afectiunilor inimii;
Miere de pin, de fapt de mana, bogata in minerale, cristalizeaza foarte greu, este apreciata de cumparatori;
Miere de rapita, se recolteaza in luna mai, are o culoare foarte deschisa, si  un gust placut; se obtin cantitati mari deoarece cultura rapitei se face pe suprafete intinse;
Miere de rozeta, este o miere “premium” de cea mai buna calitate, se gaseste mai greu;
Miere de salcam, incolora, lichida, cristalizeaza greu, foarte apreciata de consumatori; este des folosita in bucatarie, multe retete de prajituri sau placinte avand-o ca baza;
Miere de salcie, galben spre auriu, cu savoare deosebita, bogata in vitamina C si B6;
Miere de tei, portocalie sau galbuie, gustoasa, contine vitamina B1 in exces; este foarte cautata pe piata, dar se si produc cantitati mari.
Miere de trifoi, are cea mai buna savoare si arata cel mai bine;
Miere de verigariu si cea de salba, foarte bune pentru stomac si intestine, laxative;
Miere de zburatoare, este transparenta si lichida, extrasa indeosebi in zonele montane;
Miere extraflorala, se obtine din nectarul glandelor unor plante si arbusti, contine saruri;
Miere de mana, inchisa la culoare, foarte bogata in saruri, contine inhibina;
Miere de molid si brad sunt sorturi de miere foarte apreciate in bolile de plamani, sunt de fapto de mana;
Miere de cenuser (numit si otetar fals), recoltata in Dobrogea si in partea de sud a tarii, o miere galbena, cu aroma intensa si placuta la gust;
Miere poliflora, numita astfel deoarece albinele o fac din nectarul si polenul adunat de la multe specii de flori (in general de camp);
Miere de mai, impropriu numita astfel, reprezinta mierea facuta de albine din primele flori deschise dupa iesirea din iarna a familiilor de albine. Desi este un amalgam de arome, este o miere plina de viata, foarte buna pentru organismul uman;
Miere de castan comestibil, un gust placut, de culoare galben-aurie  este bogata in substante minerale;
Miere de castan salbatic – o miere fluida ce are capacitatea de a creste tensiunea arteriala.

Sorturi de miere extrase pe teritoriul Romaniei