Artar

artar

artar

Denumirea de artar, ascunde de fapt cateva specii:

  • jugastrul,
  • artar tatarasc (glădişul),
  • paltin de camp,
  • paltin de munte,
  • jugastrul de Banat,
  • artar ornamental (denumire generica folosita pentru alte cateva specii ca: artar american, paltin argintiu).

Arbore melifer valoros pentru apicultorii romani, artar-ul este

[GARD align="left"]

apreciat mai ales pentru ca unele specii de artar infloresc mai timpuriu, atunci cand in general albinele sunt intr-un gol de cules. Are o frunza in cinci lobi, caracteristica, lucioasa si despicata. Lemnul de artar este tare si de culoare alba. Toamna, frunzele de artar imbraca culori de la galben auriu pana la rosu, fiind o incantare pentru ochi. Arborele ajunge pana la inaltimi de 30 m si este rezistent la praf. Pentru o dezvoltare optima solul trebuie sa fie afanat si fertil, multa caldura si umiditate moderata. Artarul nu iubeste solurile nisipoase. La noi in tara nu gasim paduri de artar ci arbori amestecati in padurile de foioase ce se gasesc la campie si deal.

Valoroase pentru apicultura sunt jugastrul si varietatea de artar tatarasc, la care productia de miere recoltata ajunge pana la 600 Kg pentru un hectar de arbori. In afara de nectarul foarte bun, albine strang si mult polen de artar la cules, fapt benefic familiei de albine mai ales in primavara cand stupii sunt plini de puiet. Perioada de inflorire la artar este in general cu 5 pana la 10 zile inaintea salcamului, mierea colectata de albine fiind folosita pentru hrana directa a familiei, nu pentru rezerve.

Ca productie de miere de artar,

o familie de albine puternica, poate strange la un cules de paltin de camp intre 5 si 8 kg. Este o productie buna, mai ales ca apare inainte de salcam si pune familia de albine pe picioare dupa sezonul rece, pregatind-o pentru culesul de masa.

Artarul tatarasc este de asemenea nectaro-polinifer. Înfloritul incepe in luna mai, după înfrunzire. Aceasta specie de artar da o miere de calitate superioara, dar din punct de vedere cantitativ, apicultorii nu se lauda cu cantitati mari. In tara noastra pare a fi cel mai melifer dintre toate speciile de artar, cu o producţie maximă de 1000 kg miere la hectar.

Acest articol a fost publicat în sorturi de miere. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Artar

  1. Pingback: Plante melifere | Miere de albine si produse apicole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>