Miere de rapita

miere de rapita cristalizata

miere de rapita cristalizata

Miere de rapita este o miere recoltata in general in luna mai de pe suprafete tot mai mari de cultura de rapita. Are o culoare deschisa si o aroma ce aduce cu frunza de varza. Chiar daca nu arata si nu miroase forte bine, este cautata din cauza gustului placut nu foarte dulce ca a celorlalte sorturi de miere.

Din cauza continutului de apa ceva mai ridicat (uneori atinge 20 %), si a faptului ca  nectarul cules de albine din florile de rapita contine cantitati mari de glucoza, si mai putina fructoza, cristalizeaza rapid, deseori chiar in fagure, in timpul culesului. Dupa cristalizare are un aspect cremos (chiar untos se spune) deoarece  cristale sunt fine. Este o miere greu solubila in apa si daca aveti nevoie de ea diluata, veti reusi mai greu.

Miere de rapita nu abunda in substante minerale si are aciditatea redusa.

[GARD align="right"]

Are in schimb un continut crescut de  enzima Q3, fapt ce o face indicata pentru tratarea osteoporozei si a bolilor de oase. Are un efect bun asupra elasticitatii vaselor de sange, protejeaza ficatul si pancreasul si splina. Mai este folosita in bolile de rinichi.

Ar trebui spus ca din cauza cultivarii tot mai intensiv a  plantelor modificate genetic, apar unele probleme legate de exportul in Uniunea Europeana in cazul unei miere de rapita. Se cer analize de lot care sa demonstreze ca mierea nu contine urme de polen  modificat genetic. Va las sa va ganditi la acest aspect, fara a comenta mai mult.

La o miere de rapita buna, continutul de polen de rapita depaseste 97% din total.

Acest articol a fost publicat în sorturi de miere și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Miere de rapita

  1. Pingback: Apicultura | Primaria Rosiori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>