Miere de zburatoare

zburatoarea (pufulita)

Zburatoarea (pufulita) este o planta care acopera pantele muntilor Carpati. Creste in locuri umbrite si umede, in poienile montane sau in locurile unde au fost efectuate defrisari. Arata ca un lastar mladios ce se ridica pana la 2 m si in varful caruia se deschide o inflorescenta de culoare violet cu flori grupate in buchet. Are frunzele verzi, subtiri,  in forma de sabie. Infloreste din iunie pana in septembrie treptat, dand de lucru albinelor  in aceasta perioada. Zburatoarea este o importanta planta melifera, cu nectar de foarte buna calitate si mult mai abundent decat la alte plante. In poienile acoperite de zburatoare, apicultorii obtin 5-600 kg de miere de zburatoare la 1 ha. Cand temperatura este propice si umiditatea nu depaseste 50% o familie buna de albine strange pana la 10 kilograme de miere de zburatoare pe zi.

[GARD align="right"]

Mierea de zburatoare este transparenta si lichida. In lumina soarelui se observa o nuanta verde pal. Gustul este dulce, aromat, foarte placut. La cateva zile dupa extragere, mierea de zburatoare cristalizeaza si formeaza cristale mari. Uneori are aspectul de frisca din cauza cristalelor.

In tara noastra sunt zone pastorale cu renume in Apuseni sau in carpatii Meridionali, unde multi apicultori sunt prezenti in perioada de inflorire a zburatoarei. Cantitatile de miere de zburatoare recoltate sunt importante iar calitatea este foarte buna.

miere de zburatoare

Acest articol a fost publicat în sorturi de miere și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Miere de zburatoare

  1. semmu6 spune:

    cand e perioada de inflorire anul asta??mersi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>