Beneficii ale mierii de albine

beneficiile mierii de albine

beneficiile mierii de albine

Este cunoscut faptul ca inca din cele mai vechi timpuri mierea de albine a fost utilizata in diverse scopuri atat in alimentatie, in medicina cat si in industria cosmeticelor.

Mierea de albine este rezultatul munci depuse de albine, care transforma zaharurile gasite pe florile si pe frunzele plantelor intr-o pasta semilichida, cu o compozitie chimica extrem de complexa. O lingurita de miere contine peste 400 de substante organice ca: fructoza 40%, glucoza 30%, alte zaharuri, acizi organici, proteine, vitamine A, B1, B2, B12, microelemente asemanatoare cu cele din structura sangelui, enzime, flovone, fitohormoni, etc. Toata aceste substante ii confera proprietatile specifice.

[GARD align="left"]

Mierea de albine este de mai multe tipuri in functie de florile de la care provine nectarul adunat de albine , aceasta poate fi: monoflora, daca polenul provine de la o singura floare si poliflora daca polenul provine de la mai multe flori. Desi majoritatea oamenilor cred ca mierea monoflora este cea mai buna apicultorii insa ii contrazic spunand ca mierea provenita de la o singura floare contine principiile active aferente acelei flori, pe de alta parte cea poliflora inglobeaza insa atat principiile active cat si microelementele, vitaminele, enzimele de la mai multe specii facand-o mai bogata din punct de vedere nutritional.

Fiecare tip de miere are insa proprietatile specifice ca de exemplu mierea de tei este foarte buna in durerile gastrice si in diminuarea starilor febrile si a migrenelor, este un bun mijloc profilactic in remedierea pneumoniilor, tuberculozelor si astmului bronsic. Mierea de levantica este utilizata in cazul tusei si al durerilor de gat, cea de salcam este un bun calmant, pe cand cea de castan salbatic reduce hipertensiunea arteriala iar cea de castan comestibil este folosita in cazul problemelor digestive.

Mierea poliflora este un aliment complet, poate cel mai complet aliment natural din cate exista. In bucatarie aceasta este utilizata in special ca si inlocuitor al zaharului si al indulcitorilor sintetici, cunoscandu-se faptul ca mierea are proprietati de indulcire mai mari decat zaharul deoarece aceasta contine in proportie de 40% fructoza, aceasta stimuleaza pofta de mancare, imbunatateste digestia, ajuta functiile ficatului si creste procentul de hemoglobina in sange.

Una, doua lingurite de miere luate dimineata, pe nemancate, cu un pahar de apa la temperatura camerei, face minuni  usurand digestia.

Mierea este unul dintre principalele ingrediente folosite în industria cosmetica. Datorita efectului ei de a împrospata pielea, mierea este o componenta principala in multe masti pentru ten. Una dintre cele mai bune masti este cea facuta din miere şi argila.

Mierea ajuta si imbunatatirea sanatatii si aspectului parului. Pentru ca parul sa straluceasca este recomandat ca acesta să fie tratat cu un amestec de miere, apa si suc de lamaie, se formeaza o masca ce se aplica pe parul uscat si se mentine timp de cateva ore dupa care se spala cu apa calduta si se samponeaza. De asemenea, mierea mai are o proprietate mai putin cunoscută. Ea ajută la curatarea dintilor. O lingurită de miere şi o cana cu apa calduta este tot ce trebuie pentru o dantura sanatoasa. Daca se spala gura cu acest amestec, mierea curata si omoara germenii si oferă o repiratie mai proaspata.   Acestea sunt doar cateva beneficii ale mierii de albine.Diana

Acest articol a fost publicat în tratamente. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>